Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κυκλοθυμικότητα.


Κυκλοθυμικότητα

Κυκλοθυμική διαταραχή

Στην αρχή της εφηβείας, τα συναισθήματα των εφήβων δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, παρόλο που έχει αυξηθεί η ικανότητά ους να τα βιώνουν. Τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι ακραία και ποικίλα. Ασήμαντα περιστατικά είναι ικανά να προκαλέσουν σύνθετες αντιδράσεις... Οι έφηβοι είναι ικανοί να εκδηλώσουν έντονες αλλαγές διάθεσης ισορροπώντας μεταξύ ενθουσιασμού και κατάθλιψης, μέσα σε μερικά μόνο λεπτά. Είναι ικανοί να προσεγγίσουν ένα πρόβλημα μελοδραματικά , βλέποντας μονάχα δύο λύσεις- τη θετική ή την αρνητική. 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας ώστε να μπορείτε να καταλαβαίνετε τη διάθεσή τους. Δεν είναι όλοι οι έφηβοι ευερέθιστοι και κυκλοθυμικοί, αλλά κάποιοι προσπαθούν μ αυτό τον τρόπο να απομακρυνθούν από εσάς. Δώστε στους έφηβους την ελευθερία να είναι κυκλοθυμικοί και παραχωρήστε τους τον δικό τους " χώρο" . Οποτε φαίνονται δεκτικοί, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να επικοινωνήστετε μαζί τους, χρησιμοποιώντας χαμηλό και όχι επιβλητικό τρόπο , και αφήστε τους να μιλήσουν περισσότερο. Μέρος της συναισθηματικής ωρίμανσης των εφήβων είναι και η ικανότητα να επιβάλλονται στις ευματάβλητες διαθέσεις τους. Είναι πιθανόν οι συναισθηματικές αλλαγές που περνάνε καθώς και οι αλλαγές στις σχέσεις σας να αναστατώσουν κι εσάς τους ίδιους. Αν όμως εκφράζετε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας και δείξετε και τη δική σας ευαισθησια, οι έφηβοι ίσως να είναι πιο ανοιχτοί μαζί σας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται στον συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ψυχοθεραπεία από μόνη της μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η θεραπευτική στρατηγική αποφασίζεται ανάλογα με την βαρύτητα της διαταραχής και τις ιδιομορφίες του πάσχοντα. Η επιτυχία της εξαρτάται από την βαρύτητα της διαταραχής και την συνεργασία του πάσχοντα. 

Κατερίνα Φίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου