Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Tα βιβλια της κ. Φίλη
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


Tα βιβλια της κ. Φίλη ,  έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον , είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα , αποτελούν έναν πολύτιμο σύμβουλο για τον καθένα από εμάς και αγγίζουν με ευαισθησία τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας

Για   νέους γονείς  ή γονείς με  μικρά παιδιά :
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ / ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣΗ μητέρα και ο ρόλος της στην ανάπτυξη του παιδιού
Σαν χθεσινά παιδιά, σημερινοί ή αυριανοί γονείς, έχουμε όλοι άμεση εμπειρία της μητρικής φροντίδας. Η φύση, όμως, αυτής της ιδιότητας παραμένει μυστηριώδης.
Είναι άραγε ένα ένστικτο όπου η κακοποίηση ή η  αδιαφορία είναι σπάνιες και παθολογικές αποκλίσεις του; Η είναι μία δεξιότητα που εξελίσσεται με την ίδια την άσκηση αυτής της ιδιότητας;
Αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί  τίθεται το ερώτημα αν η μητρική φροντίδα  είναι βασικά κάλυψη των αναγκών του παιδιού, στάση , παροχή ερεθισμάτων ή μια αμοιβαία συγχρονισμένη δραστηριότητα , όπου ο ρόλος του μωρού, , ακόμη κι αν είναι νεογέννητο, δεν είναι καθόλου παθητικός.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μαρτυρίες, από πρόσφατες μελέτες κι ερευνητικά προγράμματα, που μπορούν να μας οδηγήσουν όχι μόνο σε μια καλύτερη κατανόηση του τι είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική άσκηση του μητρικού έργου, αλλά και στην εκτίμηση της επίδρασης του πρώτου δεσμού του παιδιού στην κατοπινή συναισθηματική ζωή του και στον προσδιορισμό της σπουδαιότητας ή μη του συχνά αναφερόμενου « δεσμού αίματος» ή «μητρικού ένστικτου».

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού
Ο πατέρας , που,παραδοσιακά , αφήνει την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών του σχεδόν ολοκληρωτικά στη γυναίκα του, έχει αντικατασταθεί σήμερα από μια γενιά πατέρων που αναλαμβάνουν οι ίδιοι να φροντίζουν τα παιδιά τους, μιας και η γυναίκα τους εργάζεται ή μετά από ένα διαζύγιο.
Πολύ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, από τους οχτώ κιόλας μήνες της ζωή  του, το βρέφος είναι δυνατό να προσκολληθεί στον πατέρα του, παρά σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ( ακόμη κι αν αυτό είναι η μητέρα), γιατί ο πατέρας παίζει πιο συχνά με το παιδί του και του δίνει ερεθίσματα. Τα κορίτσια που έχουν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους μπορούν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση τα’ άλλα πρόσωπα και να νιώθουν ασφαλή στις κοινωνικές τους σχέσεις . Τα αγόρια πάλι  όταν διατηρούν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους, είναι πιο ικανά να προσαρμοστούν μετά από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο των γονιών τους.
Το βιβλίο αυτό δείχνει, με άρτια βιβλιογραφική ενημέρωση τη σημασία του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού από τη βρεφονηπιακή ηλικία ως την εφηβεία.

Ο ρόλος της φιλίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού
Η φιλία γενικά είναι μία σχέση που χαρακτηρίζεται από στοργή, αμοιβαιότητα και δέσμευση μεταξύ ατόμων που θεωρούν πως είναι λίγο πού ίσοι μεταξύ τους. Οι παιδικές φιλίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών γιατί:
·         Τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως την επικοινωνία,τη συνεργασία και την ικανότητα να ενταχθούν σε μια ήδη σχηματισμένη ομάδα.
·         Παρέχουν στα παιδιά πληροφορίες για τον εαυτό τους, τους ‘αλλους και τον κόσμο.
·         Προσφέρουν διασκέδαση και βοηθάνε στη ανακούφιση από το στρες της καθημερινής ζωής.
·         Παρέχουν πρότυπα στενών σχέσεων που θα γίνουν σημαντικές αργότερα στη ζωή

Το βιβλίο αυτό παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους ενήλικες για το πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά όταν είναι με τους φίλους τους, και το πώς αυτές οι εκδηλώσεις συμπεριφοράς επηρεάζουν την προσωπικότητα και τη ψυχοσύνθεσή τους. Είναι ένας καλός « σύμβουλος» για μικρούς και για μεγάλους, γιατί δείχνει, με παραδείγματα μέσα από την καθημερινή ζωή των παιδιών, όλες τις εκφάνσεις της παιδικής φιλίας, και δίνει λύσεις σε θέματα συγκρούσεων, που αναπόφευκτα προκύπτουν. Το βιβλίο αυτό, δεν πρέπει να λείπει από κα μία οικογένεια που έχει παιδιά και ενδιαφέρεται  για την ψυχική τους υγεία και τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Ψυχικη Αρμονία…Εξερευνώντας τον εαυτό μας
Η αναγνώριση των προσωπικών μας τάσεων , σκέψεων και συναισθημάτων, η διάκριση των φόβων και των ανασφαλειών μας και η τροποποίηση αυτών που μσς ενοχλούν, οδηγούν στην αποδοχή και στην εκτίμηση του εαυτού μας. Η στάση αυτή προς τον εαυτό μας γίνεται εύκολα αντιληπτή και κερδίζει τους άλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους μας δείχνουν την εκτίμησή τους . Δημιουργούνται έτσι συνθήκες αποδοχής και αλληλοεκτίμησης.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε γιατί θεωρώ ότι η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ποιότητας ζωής και συνδέεται άμεσα με  το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναγνωρίζει τον εαυτό του, να αξιοποιεί τις δυνατότητές  του και να συμβιώνει αρμονικά με τους γύρω του . Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουν αποξενωμένα από το φυσικό περιβάλλον και εμφανίζουν σημάδια προσωπικής δυσλειτουργίας.
Διαβάζοντας αυτό  το βιβλίο, δίνουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας για να δούμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας μ έναν διαφορετικό τρόπο…

Δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με άλλη ματιά.
Φροντίστε τις σχέσεις σας με τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας … Μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας …Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα βιβλία « Σύγχρονη Ψυχολογία» είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος για εσάς, έτσι ώστε να βελτιώσετε τις σχέσεις με τους γύρω σας, σε μία εποχή όπου η μοναξιά και η αποξένωση από τη μια , η ένταση μας και το άγχος από την άλλη έχουν κυριεύσει την καθημερινότητά μας.
Βάλτε έναν καλό φίλο στο σπίτι σας…. Και δεν θα το μετανιώσετε… Κάντε ένα χρήσιμο δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου